top of page

Jennie & Johan

"On a windswept hill by a billowing sea,

my destiny sits and waits for me"

Milford Sound

Internet går långsamt då hela samhället delar på samma två internetkablar. Vi bor på ett hostel alldeles invid sjön i tre nätter. Två av dem har passerat, två av dm med långa, välbehövliga sovmornar varav en ända till tio – jag som sade åt vår nya engelska vän att jag aldrig sover längre än till åtta. Plötsligt händer det.


Vi åkte ut med bilen till Milford Sound igår, en två och en halv timme lång bilfärd genom vacker, karg natur och så många vattenfall att det inte var lönt räkna dem. Det var också ganska många raksträckor för att vara sydön eller Nya Zeeland specifikt, typ tre stycken, och med vår snabba bil tog vi uppförsbackarna riktigt smidigt, utan en svans av bilar bakom som undrade vad i helsike det var för fel på den vita bilen längst fram som kör trettio uppför en bergssida.


Bilen är gammal och orkeslös efter många år i drift. Hästkrafterna har ersatts av kola eller möjligen sirap i hjulhusen medan hästarna gått på grönbete. Det går snabbt nerför, utför, men så oändligt långsamt uppför, tappar hastighet för varje meter men den har orkat sig upp för varje brant, ivrigt påhejad av en passagerare eller två.


Milford Sound var fantastiskt vackert. Åkte ut med båten och satt på däck i två timmar. Personalen var glada över uppehållet, dagen innan hade det både regnat och snöat. 1 av 10 dagar är soliga och vi prickade i precis rätt, vilket gav otroliga bilder. Facebook slaktar kvalitén på de flesta men det kommer att finnas så mycket att visa när vi åker hem... Och filmer från GoPro-kameran, och minnen för livet. Båten körde även in under ett 14 000 år gammalt vattenfall som forsande tog sig över de branta klipporna. Dyblöt och iskall och så fantastiskt uppfriskande! Jag och Johan tittade på varandra och bara garvade medan vattnet spolade över oss haha.


Efter Milford Sound följde vår hitch hiker med oss tillbaka till Te Anau där vi släppte av honom vid ett hostel med lediga rum. En snabb, varm och underbar dusch, sedan möttes vi upp och åt en Roasted dinner med lammrostbiff som smälte i munnen och massor av ugnsstekta grönsaker och både varm och kall sås. En öl på det för ena herren (min herre) och så fick vi alltsammans betalat som tack för sällskap och bilfärd. Vi ska mötas upp lite senare idag, dagen har gått så fort när vi sov så länge och vi är fortfarande rätt sega, men ett vinglas eller två slinker absolut ner... hehe.


Vi träffade även på tre (egentligen nio) papegojor på vår färd hem från Milford. Jag såg en sitta på biltaket när vi svängde in på en rastplats och jag började genast leta efter popcornpåsen, tog några stycken och vände mig om. Vem satt inte på marken bakom mig och såg på mig med stora, svarta ögon och mörkgrön och röda fjäderklädsel? Jag sträckte försiktigt fram ett popcorn och han tog den ur min hand. Flera människor flockades runt oss och tog bilder. Han stod kvar länge, jag kanske gav honom en eller två till, de andra två skrämde han iväg... Och vi satt där i en ömesidig, nyfunnen vänskap, eller kärlek vid första ögonkastet.


En tjej kom närmare med kameran, tog flera bilder close up och sedan säger hon ”Du vet väl om att man inte får mata dem?”


Nej, sade jag, tittade mig omkring. Hur ska jag veta det?


När vi återkom efter att ha vandrat en bit och några husbilar kört iväg så var skylten där bakom dem, en skylt som tydligt visade att man visst inte skulle mata dem, hehe. Hur skulle jag veta det? Papegojan promenerade efter mig och satte sig invid bilen när vi kom närmare, men jag tänkte att jag inte kunde mata den med fler popcorn även om han verkade älska det... Åh... Så jag satte mig på huk. Han kom närmare. Tittade på mig. Bara stod där. Tittade. Det var magiskt. Så smög jag in i bilen, stängde dörren bakom mig... och så skrek han som en bebis... två gånger...Liksom ropade... Och mitt samvete bara döööök. Haha!

Nu ska jag göra mig lite mer i ordning. Tofsen på huvudet ska bytas ut, ännu en Panodil bör, ska, måste tas (that time of the month) och sen är jag redo för att trotsa vädergudarna och ge oss iväg till Sams hostel för öl och vin. Men först, glutenfria tjocka pannkakor eller förrgårdagens köttfärsgryta till middag. Mums!







You Might Also Like:
bottom of page